torek, 24. september 2013

OBRNJEN SLIVOV KOLAČ

Mmm...nič ni boljšega na "dobri", stari ponedeljek, kot pa odličen obrnjen kolač iz domačih sliv! Preprosta priprava in nebeški okus, sliši se dobro, kajne? :)

Sestavine:

175g zmehčanega masla
60g rjavega sladkorja
slive (toliko da prekriješ dno pekača)
160g sladkorja
3 jajca
70 g mletih mandljev
160 g moke
1,25 žličke pecilnega praška
maščoba za namastitev pekača

Priprava:

Uporabimo okrogel pekač. Na dno položimo izrezan krog peki papirja. V kozici segrejemo 50g masla* in stopljenega vlijemo ter razporedimo po dnu pekača. Namastimo tudi robove. Po maslu potrosimo še rjavi** sladkor. Oprane slive prerežemo na pol, odstranimo peške in jih položimo s prerezano stranjo navzdol v pekač.


V skledo stresemo moko, pecilni prašek ter mandlje in dobro premešamo. V drugo skledo z električnim mešalnikom stepemo 125g masla in sladkor. Mešamo na visoki hitrosti cca. 4-5min. Sledi vmešavanje jajc, dodamo eno za drugim in vsako vmešavamo pol minute. Nato dodamo polovico mešanice z moko, vmešamo jo s kuhalnico in ponovno še drugo polovico.

Vklopimo pečico na 180 stopinj in nastavimo rešetko na srednjo višino.

Slive v pekaču prekrijemo s testom in ga s hrbtno stranjo žlice enakomerno porazdelimo/zgladimo. Pekač za 50***min potisnemo v pečico. Kolač je pečen, ko je testo zlato-rjave barve. To lahko preverimo tudi tako, da v testo zapičimo zobotrebec, na njem ne sme ostati nobenih sledi, ko ga izvlečemo.

Pečen kolač vzamemo izven pečice in ga v pekaču hladimo 10 min. Vzamemo večji krožnik, ga položimo na pekač in vse skupaj previdno obrnemo (pazi, vroče!).


DOBER TEK!


Ta recept je odličen, sploh če imaš, tako kot jaz, hladilnik poln sliv, pa ne veš kam z njimi.
Po želji pa lahko slive nadomestiš z drugim sadjem (breskve, jabolka, banane...). 
Prašnikarjevi, s pomočjo mojega fanta smo pravi jedci, glede na to, da je kolača zmanjkalo v pičlem dnevu. Pečem še z večjim veseljem, če gre tako v slast, zato sem danes spekla še enega. Tokrat sem zaradi pomanjkanja sliv malo poeksperimentirala in "obrnila" še banane ter jabolka. :) 





*Uporabila sem olje
**Tudi navaden je v redu-preizkušeno :)
***Imam ventilacijsko pečico, katero sem ogrela na 160 stopinj in kolač se je vseeno spekel v 25-3o min. Zato bodi pozoren/a in večkrat preveri.

Ni komentarjev:

Objavite komentar