torek, 24. september 2013

ŠARKELJ NA ŽLICE

Še en kolač, katerega sem spekla pred kratkim, tokrat marmorni oz. šarkelj. Kot nalašč, če ti pade cukr na lenoben dan, ker je recept...na žlice! Ta-daaaa!


Torej, potrebuješ:

5 jajc
16 žlic olja
16 žlic sladkorja
16 žlic mleka 
22 žlic moke
1/2 pecilnega praška
kakav
rozine (po želji)

Pečico segrejemo na 180 stopinj*.

Sledi spet zelo preprosta priprava. Vse sestavine zmešamo skupaj in testo razdelimo na dva dela. V enega dodamo še 3 velike žlice (ali za bolj čokoladno testo več) kakava. V drugega pa po želji rozine. Oba dobro premešamo. Ali pa preprosto naredimo samo čokoladnega ali navadnega. 

Namastimo pekač z oljem ali maslom.
Izmenično začnemo vlivati testo v pekač za šarkelj. Navaden, čokoladen, navaden, čokoladen... dokler ne porabimo vse mase. Z vilico lahko testo še na rahlo zmešamo, da se bo vzorec bolj prelival.

Slika ni moja

Šarkelj pečemo približno 25-30 minut. Ko je pečen, gremo okoli z nožem, med pekačem in šarkljem.  Na pekač položimo krožnik in oboje obrnemo. Da šarkelj lažje spravimo ven, nanj položimo mokro kuhinjsko krpo in gremo okoli pekača z mokro viledo. 




Končanega lahko še oblijemo s stopljeno čokolado in/ali potresimo s sladkorjem v prahu.

Pa dober tek!



*Spet moja (ventilacijska) pečica, zato sem pekla na 160 stopinj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar